Manja slova Veća slova RSS
>

RADIONICA U PODGORICI: „UNAPREĐIVANJE PROCESA INTERNOG OBEZBJEĐIVANJA KVALITETA U SREDNJIM STRUČNIM I MJEŠOVITIM ŠKOLAMA“

RADIONICA U PODGORICI: „UNAPREĐIVANJE PROCESA INTERNOG OBEZBJEĐIVANJA KVALITETA U SREDNJIM STRUČNIM I MJEŠOVITIM ŠKOLAMA“
Datum objave: 15.10.2013 16:04 | Autor: Željko Raičević

Ispis Štampaj stranicu


Željko Raičević

Obezbjeđivanje i unapređivanje kvaliteta u stručnim školama u Crnoj Gori ostvaruje se, između ostalog, kroz procese eksterne i interne evaluacije. Interna evaluacija je zakonska obaveza škole kojom se utvrđuje dostignuti nivo razvoja i identifikuju oblasti koje je nužno unapređivati kako bi se postignuća učenika, njihova znanja i vještine, unaprijedili.

Na inicijativu Srednje stručne škole “Spasoje Raspović” u Podgorici je 15.10.2013. godine održana Radionica „Unapređivanje procesa internog obezbjeđivanja kvaliteta u srednjim stručnim i mješovitim školama“. Na Radionici je bilo 23 učesnika: odbor za interno obezbjeđivanje kvaliteta i nastavnici evaluatori.

Centar za stručno obrazovanje planski realizuje aktivnosti na programskoj obuci nastavnika, u cilju obezbjeđivanja i unapređivanja kvaliteta procesom interne evaluacije prema modelu koji je prezentovan u Priručniku za razvoj stručnih škola procesom interne evaluacije. Proces interne evaluacije osim razvojne komponente i podrške porcesu planiranja na bazi relevantnih podataka, omogućava pripremu ustanova za proces eksterne evaluacije i praćenje indikatora iz referentnog okvira za obezbjeđivanje kvaliteta u Evropi (EQAVET). Radionicu je realizovalao Odjeljenje za evaluaciju.