Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI REALIZUJU MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME ELEKTROTEHNIČAR ENERGETIKE, TEHNIČAR MEHATRONIKE I ELEKTROINSTALATER ZA PLANIRANJE VASPITNO-OBRAZOVNOG RADA

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI REALIZUJU MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME ELEKTROTEHNIČAR ENERGETIKE, TEHNIČAR MEHATRONIKE I ELEKTROINSTALATER ZA PLANIRANJE VASPITNO-OBRAZOVNOG RADA
Datum objave: 31.08.2017 13:40 | Autor: Magdalena Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


Magdalena Jovanović

U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je 28.08.2017. godine, organizovao obuku nastavnika koji realizuju modularizovane obrazovne programe Elektrotehničar energetike, Tehničar mehatronike i Elektroinstalater u prvom razredu, u školskoj 2017/2018. godini. Obuci je prisustvovalo 20 nastavnika iz pet srednjih stručnih škola u kojima se realizuju ovi programi, i to iz: Pljevalja, Berana, Nikšića, Bijelog Polja i Podgorice.

Prisutne je pozdravio direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković, koji je nastavnicima poručio da su oni važan dio procesa reforme, kao i da je Centar za stručno obrazovanje otvoren za podršku i sva pitanja koja nastavnici budu imali tokom budućeg rada.

U uvodnoj prezentaciji, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje, Sandra Brkanović je nastavnicima predstavila zakonski okvir razvoja kvalifikacija, koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standarde zanimanja, standarde kvalifikacija i obrazovne programe koji su usvojeni u prethodnom periodu iz oblasti elektrotehnike i mehatronike.

Obuka za planiranje vaspitno-obrazovnog rada se sastojala iz tri faze. Prva faza se odnosila na izradu Godišnjeg plana rada, druga faza na izradu Plana realizacije ishoda učenja, a treća na evidenciju nastavnog časa, uputstvo za ocjenjivanje i preporuku za vođenje evidencije u dodatku odjeljenjskoj knjizi, kako bi nastavnici imali pregledniju sliku u procesu ocjenjivanja. Nastavnici - treneri koji su prezentovali uputstva za sve faze obuke i pomagali nastavnicima dok su radili vježbe po grupama su: Alen Šabanović, iz JU Srednje elektro ekonomske škole iz Bijelog Polja, Gordana Tasić, Slavica Jovanović i Marina Braletić iz JU Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice.

Tokom radionica, nastavnicima su, pored pomenutih nastavnika – trenera, pomagali savjetnici u Centru za stručno obrazovanje Sandra Brkanović, Srđan Obradović, Dejan Stanić i Milena Dragović.

Centar za stručno obrazovanje je i tokom maja i juna organizovao obuke nastavnika, u okviru IPA Projekta, kada je obuku ukupno prošlo 180 nastavnika.