Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI REALIZUJU MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME ARHITEKTONSKI TEHNIČAR, TEHNIČAR MODNOG DIZAJNA I VODOINSTALATER ZA PLANIRANJE VASPITNO-OBRAZOVNOG RADA

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI REALIZUJU MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME ARHITEKTONSKI TEHNIČAR, TEHNIČAR MODNOG DIZAJNA I VODOINSTALATER ZA PLANIRANJE VASPITNO-OBRAZOVNOG RADA
Datum objave: 01.09.2017 13:17 | Autor: Magdalena Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


Magdalena Jovanović


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je 01.09.2017. godine, organizovao obuku nastavnika koji realizuju modularizovane obrazovne programe Arhitektonski tehničar, Tehničar modnog dizajna i Vodoinstalater u prvom razredu, u školskoj 2017/2018. godini. Obuci je prisustvovalo 11 nastavnika iz Srednje građevinsko-geodetske škole „Ing. Marko Radević“ i Srednje stručne škole „Spasoje Raspopović“ iz Podgorice, u kojima se realizuju ovi programi.

Prisutne je pozdravio direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković, koji je nastavnicima poručio da su oni važan dio procesa reforme, kao i da je Centar za stručno obrazovanje otvoren za podršku i sva pitanja koja nastavnici budu imali tokom budućeg rada.

U uvodnoj prezentaciji, savjetnici Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje, Jadranka Radunović i Dušan Pejović su nastavnicima predstavili zakonski okvir razvoja kvalifikacija, koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standarde zanimanja, standarde kvalifikacija i obrazovne programe koji su usvojeni u prethodnom periodu iz oblasti građevinarstva i uređenja prostora. 

Obuka za planiranje vaspitno-obrazovnog rada se sastojala iz tri faze. Prva faza se odnosila na izradu Godišnjeg plana rada, druga faza na izradu Plana realizacije ishoda učenja, a treća na evidenciju nastavnog časa, uputstvo za ocjenjivanje i preporuku za vođenje evidencije u dodatku odjeljenjskoj knjizi, kako bi nastavnici imali pregledniju sliku u procesu ocjenjivanja. Nastavnici - treneri koji su prezentovali uputstva za sve faze obuke i pomagali nastavnicima dok su radili vježbe po grupama su: Alen Šabanović, iz JU Srednje elektro ekonomske škole iz Bijelog Polja, Gordana Tasić, Slavica Jovanović i Marina Braletić iz JU Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice.

Tokom radionica, nastavnicima su, pored pomenutih nastavnika – trenera, pomagali savjetnici u Centru za stručno obrazovanje Dušan Pejović, Jadranka Radunović, Srđan Obradović, Dejan Stanić, Jelena Knežević i Milena Dragović.

Centar za stručno obrazovanje je i tokom maja i juna organizovao obuke nastavnika, u okviru IPA Projekta, kada je obuku ukupno prošlo 180 nastavnika.