Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI REALIZUJU MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME RESTORATER I KONOBAR ZA PLANIRANJE VASPITNO-OBRAZOVNOG RADA

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI REALIZUJU MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME RESTORATER I KONOBAR ZA PLANIRANJE VASPITNO-OBRAZOVNOG RADA
Datum objave: 02.09.2017 12:29 | Autor: Magdalena Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


Josip Genić


Josip Genić

U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je 02.09.2017. godine, organizovao obuku nastavnika koji realizuju modularizovane obrazovne programe Restorater i Konobar u prvom razredu, u školskoj 2017/2018. godini. Obuci je prisustvovalo 25 nastavnika iz srednjih stručnih škola u kojima se realizuju ovi programi, i to iz: Pljevalja, Kolašina, Berana, Bara, Budve, Herceg Novog, Nikšića, Bijelog Polja i Podgorice.

U uvodnoj prezentaciji, savjetnik Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje,  Dušan Bošković je nastavnicima predstavio zakonski okvir razvoja kvalifikacija, koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standarde zanimanja, standarde kvalifikacija i obrazovne programe koji su usvojeni u prethodnom periodu iz oblasti ugostiteljstva. 

Obuka za planiranje vaspitno-obrazovnog rada se sastojala iz tri faze. Prva faza se odnosila na izradu Godišnjeg plana rada, druga faza na izradu Plana realizacije ishoda učenja, a treća na evidenciju nastavnog časa, uputstvo za ocjenjivanje i preporuku za vođenje evidencije u dodatku odjeljenjskoj knjizi, kako bi nastavnici imali pregledniju sliku u procesu ocjenjivanja. Nastavnici - treneri koji su prezentovali uputstva za sve faze obuke i pomagali nastavnicima dok su radili vježbe po grupama su: Alen Šabanović, iz JU Srednje elektro ekonomske škole iz Bijelog Polja, Gordana Tasić, Slavica Jovanović i Marina Braletić iz JU Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice.

Centar za stručno obrazovanje je i tokom maja i juna organizovao obuke nastavnika, u okviru IPA Projekta, kada je obuku ukupno prošlo 180 nastavnika.