Manja slova Veća slova RSS
>

KLJUČNE KOMPETENCIJE ZA BUDUĆNOST MLADIH GENERACIJA

Datum objave: 09.02.2018 08:04 | Autor: Magdalena Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


U četvrtak, 8. februara 2018. godine, sa početkom u 11 časova, u sali Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, u Podgorici, održana je Naučna tribina na temu „Ključne kompetencije za budućnost mladih generacija“. Predavač je bio prof. dr Aleksandar Baucal, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje predaje na predmetima Psihologija i Psihologija obrazovanja.

Radna biografija prof. dr Aleksandra Baucala je dosta impresivna: pored statusa redovnog profesora, on je i gostujući profesor na Univerzitetu u Segedinu i Univerzitetu u Tartuu. Kao gostujući profesor, radio je i na Univerzitetu u Banja Luci, Jean Piaget na Univerzitetu u Ženevi, Univerzitetu u Tuluzu, Univerzitetu u Bolonji, Univerzitetu u Lozani, Univerzitetu u Nojšatelu i Univerzitetu u Geteborgu.

Od 2001. do 2004. učestvovao je u reformi obrazovanja u Srbiji, za šta je 2004. godine dobio nagradu grada Beograda za doprinos razvoju obrazovanja.

Od 2001. godine radi i kao međunarodni konsultant za više međunarodnih organizacija: UNICEF, European Commission, OEBS, Save the Children, Open Society Institute i Svjetska banka.
Za glavnog urednika jednog od najstarijih časopisa European Journal of Psychology of Education izabran je 2015. godine. Trenutno je i član uredništva časopisa „Psihologija“, koji se nalazi na SCI listi. U prethodnom periodu bio je i član Advisory Editor Board-a časopisa European Journal of School Psychology.

2015. godine je zajedno sa kolegama iz 7 drugih zemalja, izabran od strane EARLI asocijacije za nosioca Centra za inovativna istraživanja u oblasti učenja u trećem dobu.

Prof. dr Aleksandar Baucal je održao prezentaciju na temu „Ključne kompetencije za budućnost mladih generacija“, nakon koje je uslijedila diskusija.

Ovom skupu su prisustvovali predstavnici: Univerziteta, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Ministarstva prosvjete, Centra za stručno obrazovanje, Zavoda za školstvo, Ispitnog centra, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, škola i dr.

Naučnoj tribini su ispred Centra za stručno obrazovanje prisustvovali: Ivan Marković, pomoćnik direktora Centra za stručno obrazovanje, Ivana Vučinić i Magdalena Jovanović, savjetnice u CSO-u.