Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA III REGIONALNA EPALE KONFERENCIJA „ISTRAŽIVAČKA PRAKSA U OBRAZOVANJU ODRASLIH“

ODRŽANA III REGIONALNA EPALE KONFERENCIJA „ISTRAŽIVAČKA PRAKSA U OBRAZOVANJU ODRASLIH“
Datum objave: 12.03.2018 08:49 | Autor: Magdalena Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


Magdalena Jovanović


Magdalena Jovanović

Centar za stručno obrazovanje, kao EPALE Nacionalni servis podrške, je organizovao III Regionalnu EPALE konferenciju, na temu "Istraživačka praksa u obrazovanju odraslih", od 06. do 07. marta 2018. godine, u hotelu „Avala resort and Villas“, u Budvi.

Konferenciju je otvorio ministar prosvjete, dr Damir Šehović, a na konferenciji su govorili i Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje i Veljko Tomić, direktor Direktorata za opšte srednje obrazovanje, srednje stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Publikaciju „Istraživanje potreba za stručnim usavršavanjem nastavnika koji rade u srednjim stručnim i mješovitim školama i kod licenciranih organizatora obrazovanja odraslih“ je predstavio Ivan Marković, pomoćnik direktora Centra za stručno obrazovanje, a ujedno i jedan od autora iste. Rezultati ovog istraživanja će biti uzeti kao osnov za predstojeće planiranje i organizovanje obuka za nastavnike.

Konferenciju je vodila Gordana Bošković, savjetnica u Odjeljenju za obrazovanje odraslih i članica EPALE projektnog tima. Kolege iz regiona su prvog dana konferencije predstavile svoje prezentacije na temu istraživačke prakse u obrazovanju odraslih, dok je drugi dan konferencije bio rezervisan za radionice i za prezentacije gostiju iz Crne Gore, tako da smo imali gostovanje Vanje Vulića, konsultanta u oblasti menadžera i osnivača NVO digitalizuj. me, koji je govorio o statistici upotrebe digitalnih tehnologija u Crnoj Gori i regionu, zatim Sanja Simonović iz Mtelove digitalne fabrike, Dragan Dubak iz MONSTAT-a, koji je govorio o statističkim analizama u obrazovanju odraslih i Veljko Botica, direktor JU Srednja pomorska škola i Miloš Trivić, nastavnik i EPALE ambasador, koji su govorili o obrazovanju pomoraca.

Projekat EPALE, čiji je nosilac Ministarstvo prosvjete, odlična je šansa koju Crna Gora koristi na zaista dobar način da pokrene mehanizam koji će obrazovanje odraslih, stvarno dovesti, kao što je to i u formalnom smislu, u ravnopravan položaj sa ostalim obrazovnim podsitemima.

Ova konferencija je ujedno bila i prilika da se podijele iskustva, sumiraju rezultati, razgovara sa kolegama iz regiona, čuju predlozi i sugestije za dalji napredak u istraživačkoj praksi u obrazovanju odraslih, i daju preporuke i smjernice za podsticaj buduće regionalne saradnje.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici/predstavnice: Ministarstva prosvjete, Ministarstva rada i socijalnog staranja, EPALE ambasadora, Erasmus kancelarije u Crnoj Gori, škola, Privredne komore Crne Gore, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Sindikata prosvjete i dr. socijalnih partnera, licenciranih organizatora obrazovanja odraslih, NSS-ova iz regiona, članovi EPALE projektnog tima i dr.