Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽAN VI MEĐUNARODNI ANDRAGOŠKI SIMPOZIJUM

ODRŽAN VI MEĐUNARODNI ANDRAGOŠKI SIMPOZIJUM
Datum objave: 24.04.2018 11:25 | Autor: Magdalena Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Hrvatske, uz pomoć Evropskih strukturnih i investicionih fondova i projekta Promocija cjeloživotnog učenja, u periodu od 17. do 20. aprila 2018. godine, u Biogradu na moru, Hrvatska održan je šesti Međunarodni andragoški simpozijum „6. MAS“.

Glavne teme simpozijuma su bile „Cjeloživotno profesionalno usmjeravanje odraslih polaznika“ i „Korišćenje informacionih tehnologija za unapređenje rada ustanova za obrazovanje odraslih“.

Prvog dana održan je susret predstavnika međunarodne mreže „Gradimo mostove u obrazovanju odraslih“, tokom kog su, nakon uvodne riječi, koju je održao Mile Živčić, direktor Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Hrvatske, uslijedile prezentacije stanja u obrazovanju odraslih po državama, i to: Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Srbije. Po završetku radnog dijela, upriličena je vožnja brodom po Pašmanskom zalivu.

Drugi dan započet je prezentacijom predstavnika CEDEFOP-a, na temu Rješenja za usmjeravanje: lekcije i inicijative iz cijele Evrope. Zatim je predstavnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske govorila o cjeloživotnom profesionalnom usmjeravanju u kontekstu cjeloživotnog učenja i zapošljivosti. Nakon tog dijela predstavljene su vještine upravljanja karijerom i trenerski pristup usmjeravanju- škotski pristup odabira karijere u svijetu izazova, promjena i prilika, kao i Novi mrežni alati za procjenjivanje vještina odraslih- SVOS. U drugom dijelu dana, predstavnici međunarodne mreže „Gradimo mostove u obrazovanju odraslih“, iz Slovenije, Crne Gore i Makedonije predstavili su obrazovni program Inkluzija odraslih sa posebnim potrebama u obrazovanju, Informacioni sistem obrazovanja i Priznavanje neformalnog i informalnog učenja.

Treći dan bio je posvećen radionicama kojih je bilo ukupno 5, a koje su vodili:
- Ivana Belamarić, Sirius - Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje,
- Aleksandra Mudrinić-Ribić, CARNET – Strateško planiranje integracije tehnologije u radu ustanova za obrazovanje odraslih,
- Josip Sobin, Amber IT Solutions d.o.o. - Korištenje digitalne tehnologije za unapređenje rada ustanova za obrazovanje odraslih,
- Agencija za mobilnost i programe EU - Radionica za pripremu Erasmus+ projektnih prijava u području obrazovanja odraslih,
- Zoran Jančić, Algebra - Digitalne tehnologije u obrazovanju,
- Bojan Hajdinjak, Savez slovenskih narodnih učilišta - Operativna provedba projekta Kompetencije i usmjeravanje.

Crnogorsku delegaciju činili su predstavnici: Centra za stručno obrazovanje - Ivan Marković, Gordana Bošković, Ivana Vučinić, Magdalena Jovanović, Ljiljana Garić i Nerisa Redžematović, JU Srednja pomorska škola iz Kotora, Veljko Botica – direktor, Biljana Petrović Njegoš – pedagog i Miloš Trivić – nastavnik, kao i direktor JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice – Veselin Pićurić i načelnica Odjeljenja za informacione tehnologije u Ministarstvu prosvjete – Marina Matijević.