Manja slova Veća slova RSS
>

RADIONICA „JAČANJE JAVNO-PRIVATNO SEKTORSKE SARADNJE ZA VISOKOKVALITETNO SREDNJE STRUČNO OBRAZOVANJE“

RADIONICA „JAČANJE JAVNO-PRIVATNO SEKTORSKE SARADNJE ZA VISOKOKVALITETNO SREDNJE STRUČNO OBRAZOVANJE“
Datum objave: 26.06.2018 09:32 | Autor: Magdalena Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


Magdalena Jovanović


U hotelu „City“, u Podgorici se od 25. do 26. juna, u okviru studijske posjete „Izazovi, uloga i odgovornost u osiguranju i isporuci visokokvalitetnog inicijalnog srednjeg stručnog obrazovanja u Crnoj Gori“ održava radionica na temu: „Jačanje javno-privatno sektorske saradnje za visokokvalitetno srednje stručno obrazovanje“ koju je u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Centrom za stručno obrazovanje organizovao KulturKontakt Austrija.

Radionicu je otvorio Aleksandar Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, a na otvaranju je govorio i Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje.

Radionicom je moderirala Lejla Sirubalo, Austrijski izaslanik za obrazovanje, Regionalni projektni ured Sarajevo.

Nakon uvodnih govora, prezentacijom na temu: „Stručno obrazovanje u Crnoj Gori – prioriteti reformi“ se predstavila Zora Bogićević, načelnica za srednje stručno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete.

Nakon ove prezentacije, uslijedile su i prezentacije: „Centar za stručno obrazovanje kao dio sistema upravljanja SSO-osnovne oblasti odgovornosti-ključni faktor uspjeha“ i „Saradnja stručnih škola i poslovnih subjekata – proširenje obima i kvaliteti učenja temeljnog u Crnoj Gori: prioriteti reformi i uloga Centra za stručno obrazovanje u njihovoj implementaciji“ , Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje, zatim „Implementacija djelotvornog osiguranja kvaliteta – usluge Centra za stručno obrazovanje prema ministarstvu i srednjim stručnim školama“, Ramo Kolašinac, koordinator-nadzornik za kvalitet u CSO-u.

Nakon prezentacija, za goste iz BiH je bila organizovana posjeta JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ u Podgorici, u okviru koje su Zoran Klikovac, direktor JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ i Darko Vukčević, nastavnik, govorili o organizaciji praktične nastave u školi, o sardanji sa poslovnim subjektima, i o podučavanju i učenju na osnovu kompetencija.

Za sjutrašnji dan je za delegaciju iz BiH planirana prezentacija: „Isporuka kompetencija relevantnih za tržište rada: razvoj standarda zanimanja, kvalifikacija i nastavnih planova i programa – ko šta radi, koju će predstaviti Sandra Brkanović, rukovoditeljka Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija.

Takođe, za goste iz BiH je planirana posjeta JU Srednja pomorska škola u Kotoru, u okviru koje je planirano obraćanje Veljka Botice, direktora JU Srednja pomorska škola i Srđana Obradovića, koordinatora u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija.

Današnjoj radionici su pored delegacije iz BiH, prisustvovali predstavnici: Ministarstva prosvjete, Centra za stručno obrazovanje, škola i drugi.