Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME BRODOMAŠINSKI TEHNIČAR I NAUTIČKI TEHNIČAR ZA PLANIRANJE VASPITNO-OBRAZOVNOG RADA

Datum objave: 06.07.2018 08:51 | Autor: Srđan Obradović

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je 27.06.2018. godine, u prostorijama JU Srednja Pomorska škola u Kotoru, organizovao obuku nastavnika koji će od školske 2018/2019. godine, realizovati moodularizovane obrazovne programe Brodomašinski tehničar i Nautički tehničar. Obuci je prisustvovalo 24 nastavnika iz JU Srednja Pomorska škola iz Kotora i JU Srednja stručna škola iz Bara, koji će od naredne školske godine realizovati stručne i izborne module.

Nastavnicima je predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni programi koji su usvojeni u prethodnom periodu iz oblasti brodomašinstva i nautike.

U toku obuke nastavnicima su predstavljeni novi obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi, koju će nastavnici koristiti od nove školske godine.

Nastavnici su u toku radionice kroz vježbe imali priliku da popune pomenute obrasce, da ih prezentuju i da kroz diskusiju sa predavačima otklone pojedine nejasnoće u vezi planiranja nastave i ocjenjivanja ishoda učenja.

Obuku su sproveli nastavnica – trener Slavica Jovanović iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, Marina Braletić, savjetnica iz Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija iz Centra za stručno obrazovanje i Srđan Obradović, koordinator Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija iz Centra za stručno obrazovanje.