Manja slova Veća slova RSS
>

Održana obuka nastavnika koji će realizovati modularizovane obrazovne programe Prehrambeni tehničar, Proizvođač prehrambenih proizvoda, Frizer i Pomoćnik frizera za planiranje vaspitno-obrazovnog rada

Održana obuka nastavnika koji će realizovati modularizovane obrazovne programe Prehrambeni tehničar, Proizvođač prehrambenih proizvoda, Frizer i Pomoćnik frizera za planiranje vaspitno-obrazovnog rada
Datum objave: 04.09.2018 14:15 | Autor: Milena Dragović

Ispis Štampaj stranicu


Milena Dragovic


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je 27.08.2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, organizovao obuku nastavnika koji će od školske 2018/2019. godine, realizovati moodularizovane obrazovne programe Prehrambeni tehničar, Proizvođač prehrambenih proizvoda, Frizer i Pomoćnik frizera. Obuci je prisustvovalo 23 nastavnika iz JU Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović“ iz Podgorice, JU Prva srednja stručna škola i JU Srednja stručna škola iz Nikšića, JU Srednja stručna škola iz Bijelog Polja, JU Srednja mješovita škola iz Andrijevice, JU Srednja stručna škola iz Bara, JU Srednja stručna škola iz Berana, JU Srednja stručna škola iz Pljevalja i JU Srednja stručna škola iz Rožaja koji će od naredne školske godine realizovati stručne i izborne module.

Nastavnicima je predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni programi koji su usvojeni u prethodnom periodu iz oblasti prehrambene tehnologije i frizerskih usluga.

U toku obuke nastavnicima su predstavljeni novi obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi, koju će nastavnici koristiti od nove školske godine.

Nastavnici su u toku radionice kroz vježbe imali priliku da popune pomenute obrasce, da ih prezentuju i da kroz diskusiju sa predavačima otklone pojedine nejasnoće u vezi planiranja nastave i ocjenjivanja ishoda učenja.

Obuku su sproveli nastavnici – treneri Slavica Jovanović i Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, Alen Šabanović iz JU Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja, Dušan Pejović i Milena Dragović, savjetnici Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.