Manja slova Veća slova RSS
>

Održane obuke nastavnika koji će realizovati modularizovane obrazovne programe Tehničar prodaje, Prodavač, Arhitektonski tehničar i Vodoinstalater za planiranje vaspitno-obrazovnog rada

Održane obuke nastavnika koji će realizovati modularizovane obrazovne programe Tehničar prodaje, Prodavač, Arhitektonski tehničar i Vodoinstalater za planiranje vaspitno-obrazovnog rada
Datum objave: 04.09.2018 14:26 | Autor: Jadranka Radunović

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je 28. i 29. 08.2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, organizovao jednodnevne obuke za nastavnike koji će od školske 2018/2019. godine, realizovati moodularizovane obrazovne programe Tehničar prodaje i Prodavač. Obukama je prisustvovalo ukupno 23 nastavnika iz JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ iz Podgorice, JU Ekonomsko–ugostiteljska škola iz Bara, JU Obrazovni centar iz Plužina, JU Ekonomsko–ugostiteljska škola iz Nikšića, JU Srednja stručna škola iz Bijelog Polja i JU Gimnazija „25. maj“ iz Tuzi.

Drugog dana obuke 29. 08.2018. godine, obuci je prisustvovalo 6 nastavnika iz JU Srednje građevinsko-geodetske škole „Marko Radević“ iz Podgorice, koji će od školske 2018/2019. godine, realizovati moodularizovane obrazovne programe Arhitektonski tehničar i Vodoinstalater.

Nastavnicima je predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni programi koji su usvojeni u prethodnom periodu iz oblasti trgovine, građevinarstva i uređenja prostora.

U toku obuke nastavnicima su predstavljeni novi obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi, koju će nastavnici koristiti od nove školske godine.

Nastavnici su u toku radionice kroz vježbe imali priliku da popune pomenute obrasce, da ih prezentuju i da kroz diskusiju sa predavačima otklone pojedine nejasnoće u vezi planiranja nastave i ocjenjivanja ishoda učenja.

Obuku su sproveli nastavnici – treneri Slavica Jovanović i Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, Alen Šabanović iz JU Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja, Dušan Pejović i Jadranka Radunović, savjetnici u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.