Manja slova Veća slova RSS
>

Održane obuke nastavnika koji će realizovati modularizovane obrazovne programe Elektrotehničar elektronike, Elektrotehničar elektronskih komunikacija, Monter elektronske komunikacione infrastrukture, Elektrotehničar računarskih sistema i mreža, Elektrotehn

Održane obuke nastavnika koji će realizovati modularizovane obrazovne programe Elektrotehničar elektronike, Elektrotehničar elektronskih komunikacija, Monter elektronske komunikacione infrastrukture, Elektrotehničar računarskih sistema i mreža, Elektrotehn
Datum objave: 07.09.2018 08:10 | Autor: Sandra Brkanovic

Ispis Štampaj stranicu


Milena Dragovic


Milena Dragovic

U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je 30.08., 31.08. i 05.09.2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje u Podgorici, organizovao obuke nastavnika koji će od školske 2018/2019. godine, realizovati modularizovane obrazovne programe Elektrotehničar elektronike, Elektrotehničar elektronskih komunikacija, Monter elektronske komunikacione infrastrukture, Elektrotehničar računarskih sistema i mreža, Elektrotehničar za razvoj veb i mobilnih aplikacija, Elektrotehničar energetike i Elektroinstalater. Obukama je prisustvovalo 43 nastavnika iz JU Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja, JU Srednja stručna škola iz Berana, JU Srednja stručna škola iz Rožaja, JU Srednja stručna škola iz Pljevalja, JU Srednja stručna škola iz Nikšića, JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, JU Srednja mješovita škola „Mladost“ iz Tivta i JU Srednja mješovita škola „Bratstvo – Jedinstvo“ iz Ulcinja, koji će od naredne školske godine realizovati stručne i izborne module.

Nastavnicima je predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni programi koji su usvojeni u prethodnom periodu iz oblasti elektrotehnike.

U toku obuke nastavnicima su predstavljeni novi obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi, koju će nastavnici koristiti od ove školske godine.

Nastavnici su u toku radionice kroz vježbe imali priliku da popune pomenute obrasce, da ih prezentuju i da kroz diskusiju sa predavačima otklone pojedine nejasnoće u vezi planiranja nastave i ocjenjivanja ishoda učenja.

Obuke su sproveli: nastavnica – trener Slavica Jovanović iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, nastavnik – trener Alen Šabanović iz JU Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja, nastavnica – trener Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, Marina Braletić Taljanović, savjetnik Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija iz Centra za stručno obrazovanje i Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija iz Centra za stručno obrazovanje.