Manja slova Veća slova RSS
>

Održane obuke nastavnika koji će realizovati modularizovane obrazovne programe Pravno – administrativni tehničar i Ekonomski tehničar za planiranje vaspitno-obrazovnog rada

Održane obuke nastavnika koji će realizovati modularizovane obrazovne programe Pravno – administrativni tehničar i Ekonomski tehničar za planiranje vaspitno-obrazovnog rada
Datum objave: 07.09.2018 08:25 | Autor: Srdjan Obradovic

Ispis Štampaj stranicu


Milena Dragovic


Milena Dragovic

U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je 03. i 04. 09.2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, organizovao jednodnevne obuke za nastavnike koji će od školske 2018/2019. godine, realizovati modularizovane obrazovne programe Pravno – administrativni tehničar i Ekonomski tehničar.

Obukama je prisustvovalo ukupno 40 nastavnika iz JU SEŠ „Mirko Vešović“ iz Podgorice, JU Ekonomsko–ugostiteljska škola iz Nikšića, , JU Srednja elektro – ekonomska škola iz Bijelog Polja, JU SMŠ „Vuksan Đukić“ iz Mojkovca, JU SSŠ „Vukadin Vukadinović“ iz Berana, JU SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog, JU SMŠ „Danilo Kiš“ iz Budve, JU SMŠ „Mladost“ iz Tivta, JU SMŠ „Bratstvo - Jedinstvo“ iz Ulcinja i JU Resursni centar za djecu i mlade iz Podgorice..

Nastavnicima je predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni programi koji su usvojeni u prethodnom periodu iz oblasti trgovine, građevinarstva i uređenja prostora.

U toku obuke nastavnicima su predstavljeni novi obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi, koju će nastavnici koristiti od nove školske godine.

Nastavnici su u toku radionice kroz vježbe imali priliku da popune pomenute obrasce, da ih prezentuju i da kroz diskusiju sa predavačima otklone pojedine nejasnoće u vezi planiranja nastave i ocjenjivanja ishoda učenja.

Obuku su sproveli nastavnici – treneri Slavica Jovanović i Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, Alen Šabanović iz JU Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja, Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija i Srđan Obradović, koordinator u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.