Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана обука директора школа у којима се реализују модуларизовани образовни програми за планирање васпитно-образовног рада

Одржана обука директора школа у којима се реализују модуларизовани образовни програми за планирање васпитно-образовног рада
Датум објаве: 11.09.2018 08:18 | Аутор: Сандра Бркановић

Испис Штампај страницу


Милена Драговиц


Милена Драговиц

У оквиру реформе средњег стручног образовања, Центар за стручно образовање је у петак, 09.09.2018. године, у просторијама Центра за стручно образовање, организовао једнодневну обуку за директоре и помоћнике директора који од школске 2017/2018. и 2018/2019. године, реализују модуларизоване образовне програме.

Обуци је присуствовао укупно 21 директор, 8 помоћника директора, 2 наставника и 1 педагог из 30 средњих стручних и мјештовитих школа:

1. Средња економска школа „Мирко Вешовић“ Подгорица,
2. Гимназија „25. мај“ Тузи,
3. Средња стручна школа Цетиње,
4. Средња стручна школа Бар,
5. Средња стручна школа Никшић,
6. Средња економско-угоститекјска школа Никшић,
7. Средња грађевинско-геодетска школа „Инг М. Радевић“ Подгорица,
8. Прва средња стручна школа Никшић,
9. Школа за средње и више стручно образовање „Сергеј Станић“ Подгорица,
10. Средња мјешовита школа „Младост“ Тиват,
11. Гимназија Котор,
12. Средња поморска школа Котор,
13. Средња економско-угоститељска школа Бар,
14. Ресурсни центар за дјецу и младе Подгорица,
15. Средња мјешовита школа „Данило Киш“ Будва,
16. Средња стручна школа Рожаје,
17. Средња стручна школа „Вукадин Вукадиновић“ Беране,
18. Средња мјешовита школа Петњица,
19. Средња мјешовита школа „Братство-јединство“ Бар,
20. Образовни центар Шавник,
21. Образовни центар Плужине,
22. Средња мјешовита школа „Иван Горан Ковачић“ Херцег Нови,
23. Средња стручна школа Пљевља,
24. Средња мјешовита школа „Бећо Башић“ Плав,
25. Средња мјешовита школа „Вуксан Ђукић“ Мојковац,
26. Средња стручна школа Бијело Поље,
27. Средња електротехничка школа „Васо Акигрудић“ Подгорица,
28. Средња мјешовита школа „Браћа Селић“ Колашин,
29. Средња мјешовита школа „17. септембар“ Жабљак
30. Средња стручна школа Беране.

Присутнима се обратио генерални директор директората за опште средње, средње стручно и образовање одраслих, господин Вељко Томић, који је истакао добре резултате у стручном образовању у претходном периоду, као и важност учешћа директора школа у процесу модуларизације. Присутне је поздравио и директор Центра за стручно образовање, господин Душко Рајковић, који је указао на значај сарадње између наставника струних модула и оштеобразовних предмета у школама, као и на потребу за флексибином организацијом наставе.

Директорима је представљен концепт модуларне наставе засноване на исходима учења, значај критеријума за достизање исхода учења, кључне компетенције, као и стандарди занимања, стандарди квалификација и образовни програми који су усвојени у претходном периоду из области енергетике, мехатронике, економије, права, уређења простора, грађевинарства, ресторатерства, текстилства и кожарства, електронике, телекомуникација, рачунара, информационих технологија, личних услуга, кувартсва, трговине, прехране, наутичког саобраћаја и бродомашинства.

У току обуке представљени су нови обрасци за планирање васпитно-образовног рада, односно Годишњи план рада и План реализације исхода учења и дата су им упутства о начину њиховог попуњавања, као и упутства о начину евидентирања наставног часа и оцјењивању исхода учења у новој Одјељењској књизи, коју наставници користе од ове школске године.

Обуку су спровели Сандра Бркановић, руководилац Одјељења за истраживање и развој квалификација, Срђан Обрадовић, координатор у Центру за стручно образовање, Марина Бралетић Таљановић, самостална савјетница у Одјељењу за истраживање и развој квалификација, наставници – тренери Славица Јовановић и Гордана Тасић из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице и Ален Шабановић из ЈУ Средња електро-економска школа из Бијелог Поља.