Manja slova Veća slova RSS
>

Održana obuka direktora škola u kojima se realizuju modularizovani obrazovni programi za planiranje vaspitno-obrazovnog rada

Održana obuka direktora škola u kojima se realizuju modularizovani obrazovni programi za planiranje vaspitno-obrazovnog rada
Datum objave: 11.09.2018 08:18 | Autor: Sandra Brkanović

Ispis Štampaj stranicu


Milena Dragovic


Milena Dragovic

U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je u petak, 09.09.2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, organizovao jednodnevnu obuku za direktore i pomoćnike direktora koji od školske 2017/2018. i 2018/2019. godine, realizuju modularizovane obrazovne programe.

Obuci je prisustvovao ukupno 21 direktor, 8 pomoćnika direktora, 2 nastavnika i 1 pedagog iz 30 srednjih stručnih i mještovitih škola:

1. Srednja ekonomska škola „Mirko Vešović“ Podgorica,
2. Gimnazija „25. maj“ Tuzi,
3. Srednja stručna škola Cetinje,
4. Srednja stručna škola Bar,
5. Srednja stručna škola Nikšić,
6. Srednja ekonomsko-ugostitekjska škola Nikšić,
7. Srednja građevinsko-geodetska škola „Ing M. Radević“ Podgorica,
8. Prva srednja stručna škola Nikšić,
9. Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergej Stanić“ Podgorica,
10. Srednja mješovita škola „Mladost“ Tivat,
11. Gimnazija Kotor,
12. Srednja pomorska škola Kotor,
13. Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Bar,
14. Resursni centar za djecu i mlade Podgorica,
15. Srednja mješovita škola „Danilo Kiš“ Budva,
16. Srednja stručna škola Rožaje,
17. Srednja stručna škola „Vukadin Vukadinović“ Berane,
18. Srednja mješovita škola Petnjica,
19. Srednja mješovita škola „Bratstvo-jedinstvo“ Bar,
20. Obrazovni centar Šavnik,
21. Obrazovni centar Plužine,
22. Srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić“ Herceg Novi,
23. Srednja stručna škola Pljevlja,
24. Srednja mješovita škola „Bećo Bašić“ Plav,
25. Srednja mješovita škola „Vuksan Đukić“ Mojkovac,
26. Srednja stručna škola Bijelo Polje,
27. Srednja elektrotehnička škola „Vaso Akigrudić“ Podgorica,
28. Srednja mješovita škola „Braća Selić“ Kolašin,
29. Srednja mješovita škola „17. septembar“ Žabljak
30. Srednja stručna škola Berane.

Prisutnima se obratio generalni direktor direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih, gospodin Veljko Tomić, koji je istakao dobre rezultate u stručnom obrazovanju u prethodnom periodu, kao i važnost učešća direktora škola u procesu modularizacije. Prisutne je pozdravio i direktor Centra za stručno obrazovanje, gospodin Duško Rajković, koji je ukazao na značaj saradnje između nastavnika strunih modula i ošteobrazovnih predmeta u školama, kao i na potrebu za fleksibinom organizacijom nastave.

Direktorima je predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni programi koji su usvojeni u prethodnom periodu iz oblasti energetike, mehatronike, ekonomije, prava, uređenja prostora, građevinarstva, restoraterstva, tekstilstva i kožarstva, elektronike, telekomunikacija, računara, informacionih tehnologija, ličnih usluga, kuvartsva, trgovine, prehrane, nautičkog saobraćaja i brodomašinstva.

U toku obuke predstavljeni su novi obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi, koju nastavnici koriste od ove školske godine.

Obuku su sproveli Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija, Srđan Obradović, koordinator u Centru za stručno obrazovanje, Marina Braletić Taljanović, samostalna savjetnica u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija, nastavnici – treneri Slavica Jovanović i Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice i Alen Šabanović iz JU Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja.