Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU „PODRŠKA PRIVREDE U RAZVOJU NOVIH KVALIFIKACIJA POTREBNIH TRŽIŠTU RADA IZ SEKTORA TURIZAM, TRGOVINA I UGOSTITELJSTVO“

ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU „PODRŠKA PRIVREDE U RAZVOJU NOVIH KVALIFIKACIJA POTREBNIH TRŽIŠTU RADA IZ SEKTORA TURIZAM, TRGOVINA I UGOSTITELJSTVO“
Datum objave: 24.09.2018 07:30 | Autor: Magdalena Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


Magdalena Jovanović


21.09.2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, sa početkom u 10h održan je okrugli sto na temu „Podrška privrede u razvoju novih kvalifikacija potrebnih tržištu rada iz sektora Turizam, trgovina i ugostiteljstvo“.

U skladu sa svojim nadležnostima i procedurom, Centar za stručno obrazovanje će u narednom periodu nastaviti izradu modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa koji će se realizovati u srednjem stručnom obrazovanju. U tom cilju, je i organizovan okrugli sto na kojem se diskutovalo o tome na kojim standardima zanimanja bi se mogli zasnivati obrazovni programi iz sektora Turizam, trgovina i ugostiteljstvo, odnosno koje kvalifikacije nivoa obrazovanja i koje stručne kvalifikacije bi ih činile.

Moderator na ovom okruglom stolu je bio Miljan Mitrović, samostalni savjetnik I za istraživanje i razvoj kvalifikacija, koji je kratkom prezentacijom upoznao prisutne sa zakonskim okvirom za razvoj kvalifikacija, dokumentima na kojima se bazira razvoj kvalifikacija, kao i procedurom izrade dokumenata za razvoj kvalifikacija, savjetodavnim tijelima i nivoima u stručnom obrazovanju, sa osvrtom na izradu obrazovnih programa za ovu školsku godinu. Nakon toga, učesnici okruglog stola su razmijenili mišljenja o stanju ove oblasti na tržištu rada, kao i o mogućim ključnim poslovima i aktivnostima koji mogu biti dio standarda zanimanja.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici privrede i obrazovanja: Fakulteta za internacionalni menadžment u turizmu i hotelijerstvu "HEC" Miločer, hotela „Splendid“, poslastičarnice „Čarolija“ Podgorica, Privredne komore Crne Gore, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i JU Srednja mješovita škola „Danilo Kiš“ Budva. Učesnici okruglog stola su izrazili želju da u narednom periodu učestvuju u izradi standarda zanimanja iz ove oblasti, koji predstavlja prvi dokument u razvoju kvalifikacija, a sumirani prijedlozi će se dalje analizirati i razrađivati.

Takođe, okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici Centra za stručno obrazovanje: Dušan Bošković i Miloš Trivić, samostalni savjetnici I u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija.