Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

>

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ „ПОДРШКА ПРИВРЕДЕ У РАЗВОЈУ НОВИХ КВАЛИФИКАЦИЈА ПОТРЕБНИХ ТРЖИШТУ РАДА ИЗ СЕКТОРА ТУРИЗАМ, ТРГОВИНА И УГОСТИТЕЉСТВО“

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ „ПОДРШКА ПРИВРЕДЕ У РАЗВОЈУ НОВИХ КВАЛИФИКАЦИЈА ПОТРЕБНИХ ТРЖИШТУ РАДА ИЗ СЕКТОРА ТУРИЗАМ, ТРГОВИНА И УГОСТИТЕЉСТВО“
Датум објаве: 24.09.2018 07:30 | Аутор: Магдалена Јовановић

Испис Штампај страницу


Магдалена Јовановић


21.09.2018. године, у просторијама Центра за стручно образовање, са почетком у 10х одржан је округли сто на тему „Подршка привреде у развоју нових квалификација потребних тржишту рада из сектора Туризам, трговина и угоститељство“.

У складу са својим надлежностима и процедуром, Центар за стручно образовање ће у наредном периоду наставити израду модуларизованих и кредитно вреднованих образовних програма који ће се реализовати у средњем стручном образовању. У том циљу, је и организован округли сто на којем се дискутовало о томе на којим стандардима занимања би се могли заснивати образовни програми из сектора Туризам, трговина и угоститељство, односно које квалификације нивоа образовања и које стручне квалификације би их чиниле.

Модератор на овом округлом столу је био Миљан Митровић, самостални савјетник И за истраживање и развој квалификација, који је кратком презентацијом упознао присутне са законским оквиром за развој квалификација, документима на којима се базира развој квалификација, као и процедуром израде докумената за развој квалификација, савјетодавним тијелима и нивоима у стручном образовању, са освртом на израду образовних програма за ову школску годину. Након тога, учесници округлог стола су размијенили мишљења о стању ове области на тржишту рада, као и о могућим кључним пословима и активностима који могу бити дио стандарда занимања.

Округлом столу су присуствовали представници привреде и образовања: Факултета за интернационални менаџмент у туризму и хотелијерству "ХЕЦ" Милочер, хотела „Сплендид“, посластичарнице „Чаролија“ Подгорица, Привредне коморе Црне Горе, Завода за запошљавање Црне Горе и ЈУ Средња мјешовита школа „Данило Киш“ Будва. Учесници округлог стола су изразили жељу да у наредном периоду учествују у изради стандарда занимања из ове области, који представља први документ у развоју квалификација, а сумирани приједлози ће се даље анализирати и разрађивати.

Такође, округлом столу су присуствовали и представници Центра за стручно образовање: Душан Бошковић и Милош Тривић, самостални савјетници И у Одјељењу за истраживање и развој квалификација.