Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

>

ОДРЖАНО ЕВРОПСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ВЈЕШТИНАМА– ЕуроСкиллс 2018, У БУДИМПЕШТИ

ОДРЖАНО ЕВРОПСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ВЈЕШТИНАМА– ЕуроСкиллс 2018, У БУДИМПЕШТИ
Датум објаве: 01.10.2018 15:55 | Аутор: Сандра Бркановиц

Испис Штампај страницу


Сандра Бркановиц

Сандра Бркановиц

Сандра Бркановиц

Европско такмичење у вјештинама - ЕуроСкиллс, одржано је од 26. до 29. септембра 2018. године, у Будимпешти, у Мађарској. На ЕуроСкиллс-у се у 42 дисциплине (35 официјелних, 2 демонстрационе и 5 презентационих) такмичило 519 такмичара из 28 земаља. Студенти Економског факултета Александра Јовановић и Никола Мартиновић, освојили су друго мјесто и сребрну медаљу у области предузетништва, што за Црну Гору представља велики успјех, јер смо још једном показали да се можемо такмичити са највећим европских земљама. Ментори из области предузетништва су били Бојан Пејовић, асистент на Економском факултету Универзитета Црне Горе и проф. др Бобан Меловић, продекан за наставу на истом факултету.

Поред предузетништва, као презентационе вјештине, Црна Гора је имала своје представнике у четири званичне дисциплине: куварству, ресторатерству, фризерским услугама и мобилној роботици. Такмичар из области куварства је био Суад Хаџимуховић, млади кувар из хотела „Центре Вилле“ у Подгорици, који је добио медаљу „Тхе бест оф натион“ за највише освојених поена међу такмичарима из Црне Горе у званичним дисциплинама. Његов ментор је био Александар Станковић, шеф кухиње из хотела „Сплендид“ у Бечићима. Такмичарка из области ресторатерства је била Катарина Лопичић, студенткиња Универзитета „Доња Горица“ која је припреме обављала у хотелу „Аман Ресорт“, а њен ментор је био Филип Мараш, наш бивши такмичар из ове дисциплине, у Лиллу 2014. године. За дисциплину фризерске услуге, такмичар је био млади фризер Урош Пајовић, чија је менторка била Тамара
Љумовић, из Фризерске академије „Зоран“. Такмичари за мобилну роботику су били Вељко Кокић, бивши ученик ЈУ Средња електроехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице, а сада студент роботике у Пољској и Драган Тодоровић, ученик ИВ разреда из исте школе, који су радили са меноторм Николом Којовићем, наставником из ЈУ Средња електротехнича школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице.

Ово такмичење је било организовано на високом нивоу и испраћено је од стране високих званичника: предсједника и премијера Мађарске, министарстава образовања и рада држава учесница такмичења, привредних субјеката разних европских земаља, као и представника највећих свјетских компанија, као што су: „Сиеменс“, „Луцас Нулл“, 3М, „Фесто“, „Мерцедес“ и многе друге. Процијењено је да је такмичењу присуствовало око 75 хиљада посјетилаца. Такмичењу је присуствовало и 15 такмичара из 4 гостујуће земље ван Европе (Индије, Кореје, УАЕ, Јапана), које су чланице асоцијације WорлдСкиллс Интернатионал.

Поред такмичара, званичну црногорску делегацију на овом такмичењу чинили су представници организатора - Центра за стручно образовање: Душко Рајковић – официјелни делегат, Сандра Бркановић - технички делегат, Срђан Обрадовић – асистент техничког делегата, Марина Бралетић-Таљановић – тим лидер и Бобан Меловић – официјелни посматрач.

Током интензивна три дана такмичења, представници Црне Горе имали су прилику да се упознају са стручњацима из разних области из земаља Европске уније и осталих европских и других земаља, као и да размијене знања и искуства са њима.

Током ЕуроСкиллс такмичења 2018. организовани су многи пропратни догађаји: церемоније отварања и затварања, конференције за медије, конференције на тему дуалног образовања и мобилности, као и остале бројне активности, међу којима су били пријеми у циљу презентовања организације такмичења 2020. у Грацу у Аустрији и 2022. у Санкт Петерсбургу у Русији.