Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA KOORDINATORA ZA REALIZACIJU MODULARIZOVANIH OBRAZOVNIH PROGRAMA IZ OBLASTI ELEKTROTEHNIKE I MEHATRONIKE

ODRŽANA OBUKA KOORDINATORA ZA REALIZACIJU MODULARIZOVANIH OBRAZOVNIH PROGRAMA IZ OBLASTI ELEKTROTEHNIKE I MEHATRONIKE
Datum objave: 03.10.2018 07:47 | Autor: Magdalena Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


Magdalena Jovanović


Magdalena Jovanović

Centar za stručno obrazovanje je 02.10.2018. godine, organizovao obuku koordinatora za realizaciju modularizovanih obrazovnih programa iz oblasti Elektrotehnike i Mehatronike (Elektrotehničar elektronike, Elektrotehničar računarskih sistema i mreža, Elektroinstalater, Elektrotehničar za razvoj veb i mobilnih aplikacija, Elektrotehničar energetike, Monter elektoronske komunikacione infrastrukture, Tehničar mehatronike, Elektrotehničar elektronskih komunikacija). Obuci je prisustvovalo 24 koordinatora iz srednjih stručnih škola u kojima se realizuju programi iz ovih oblasti, i to iz: Tivta, Rožaja, Pljevalja, Ulcinja, Berana, Bijelog Polja, Nikšića i Podgorice.

Prisutne je na početku održavanja obuke pozdravila Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje, koja je ukazala na ulogu i značaj koordinatora za realizaciju obrazovnih programa.

Tokom obuke, koordinatorima su predstavljena uputstva za izradu Godišnjeg plana rada i Plana realizacije ishoda učenja, nakon čega su oni u grupama, uporedili međusobom urađene planove svojih kolega. Cilj radionice je bio da se razmijene iskustva u planiranju na nivou svih srednjih stručnih škola u kojima se realizuju navedeni obrazovni programi i da se koriguju prevelika odstupanja među školama. Koordinatori su diskutovali o urađenim planovima i postigli dogovor o optimalnom odstupanju s obzirom na specifičnosti koje svaka škola ima.

U drugoj fazi obuke, koordinatorima su diskutovali o korišćenju Odjeljenjske knjige i specifičnostima koje je u njoj potrebno evidentirati.

Savjetnica u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija, u Centru za stručno obrazovanje, Marina Braletić-Taljanović je bila moderator tokom obuke.

Nastavnici - treneri koji su prezentovali uputstva za sve faze obuke i pomagali nastavnicima dok su radili vježbe po grupama su: Alen Šabanović, iz JU Srednja elektro ekonomska škola iz Bijelog Polja, Slavica Jovanović i Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice.

Obuci su prisustvovali i predstavnici Centra za stručno obrazovanje: Srđan Obradović, koordinator u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija, Jelena Knežević i Miloš Trivić, samostalni savjetnici I za istraživanje i razvoj kvalifikacija.