Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA KOORDINATORA ZA REALIZACIJU MODULARIZOVANIH OBRAZOVNIH PROGRAMA IZ OBLASTI EKONOMIJE I PRAVA I NAUTIČKOG SAOBRAĆAJA

ODRŽANA OBUKA KOORDINATORA ZA REALIZACIJU MODULARIZOVANIH OBRAZOVNIH PROGRAMA IZ OBLASTI EKONOMIJE I PRAVA I NAUTIČKOG SAOBRAĆAJA
Datum objave: 04.10.2018 10:21 | Autor: Magdalena Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


Magdalena Jovanović


Centar za stručno obrazovanje je 03.10.2018. godine, organizovao obuku koordinatora za realizaciju modularizovanih obrazovnih programa iz oblasti Ekonomije i prava i Nautičkog saobraćaja (Ekonomski tehničar, Pravno-administrativni tehničar, Nautički tehničar, Brodomašinski tehničar). Obuci je prisustvovalo 22 koordinatora iz srednjih stručnih škola u kojima se realizuju programi iz ovih oblasti, i to iz: Bara, Budve, Tivta, Kotora, Herceg Novog, Nikšića, Rožaja, Petnjice, Pljevalja, Mojkovca, Kolašina, Berana i Podgorice.

Prisutne je na početku održavanja obuke pozdravila Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje, koja je ukazala na ulogu i značaj koordinatora za realizaciju obrazovnih programa.

Tokom obuke, koordinatorima su predstavljena uputstva za izradu Godišnjeg plana rada i Plana realizacije ishoda učenja, nakon čega su oni u grupama, uporedili međusobom urađene planove svojih kolega. Cilj radionice je bio da se razmijene iskustva u planiranju na nivou svih srednjih stručnih škola u kojima se realizuju navedeni obrazovni programi i da se koriguju prevelika odstupanja među školama. Koordinatori su diskutovali o urađenim planovima i postigli dogovor o optimalnom odstupanju s obzirom na specifičnosti koje svaka škola ima.

U drugoj fazi obuke, koordinatorima su diskutovali o korišćenju Odjeljenjske knjige i specifičnostima koje je u njoj potrebno evidentirati.

Koordinator u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija, u Centru za stručno obrazovanje Srđan Obradović i samostalna savjetnica I za istraživanje i razvoj kvalifikacija Marina Braletić-Taljanović su bili moderatori tokom obuke.

Nastavnici - treneri koji su prezentovali uputstva za sve faze obuke i pomagali nastavnicima dok su radili vježbe po grupama su: Alen Šabanović, iz JU Srednja elektro ekonomska škola iz Bijelog Polja, Slavica Jovanović i Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice.

Obuci su prisustvovali i predstavnici Centra za stručno obrazovanje: Jelena Knežević, Miljan Mitrović i Miloš Trivić, samostalni savjetnici I za istraživanje i razvoj kvalifikacija.