Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА ОБУКА КООРДИНАТОРА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ МОДУЛАРИЗОВАНИХ ОБРАЗОВНИХ ПРОГРАМА ИЗ ОБЛАСТИ УСЛУГА, ТРГОВИНЕ, ГРАЂЕВИНЕ И ПРЕХРАМБЕНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

ОДРЖАНА ОБУКА КООРДИНАТОРА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ МОДУЛАРИЗОВАНИХ ОБРАЗОВНИХ ПРОГРАМА ИЗ ОБЛАСТИ УСЛУГА, ТРГОВИНЕ, ГРАЂЕВИНЕ И ПРЕХРАМБЕНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ
Датум објаве: 05.10.2018 13:30 | Аутор: Магдалена Јовановић

Испис Штампај страницу


Магдалена Јовановић

Центар за стручно образовање је 04.10.2018. године, организовао обуку координатора за реализацију модуларизованих образовних програма из области Услуга, Трговине, Грађевине и Прехрамбене технологије (Прехрамбени техничар, Продавач, Фризер, Техничар продаје, Архитектонски техничар, Водоинсталатер, Техничар модног дизајна, Модни кројач, Произвођач прехрамбених производа). Обуци је присуствовало 22 координатора из средњих стручних школа у којима се реализују програми из ових области, и то из: Херцег Новог, Бара, Улциња, Цетиња, Плужина, Рожаја, Пљеваља, Берана, Андријевице, Бијелог Поља, Никшића, Тузи и Подгорице.

Током обуке, координаторима су представљена упутства за израду Годишњег плана рада и Плана реализације исхода учења, након чега су они у групама, упоредили међусобом урађене планове својих колега. Циљ радионице је био да се размијене искуства у планирању на нивоу свих средњих стручних школа у којима се реализују наведени образовни програми и да се коригују превелика одступања међу школама. Координатори су дискутовали о урађеним плановима и постигли договор о оптималном одступању с обзиром на специфичности које свака школа има.

У другој фази обуке, координаторима су дискутовали о коришћењу Одјељењске књиге и специфичностима које је у њој потребно евидентирати.

Савјетница у Одјељењу за истраживање и развој квалификација, у Центру за стручно образовање, Јадранка Радуновић је била модератор током обуке.

Наставници - тренери који су презентовали упутства за све фазе обуке и помагали наставницима док су радили вјежбе по групама су: Ален Шабановић, из ЈУ Средња електро економска школа из Бијелог Поља, Славица Јовановић и Гордана Тасић из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице.

Обуци су присуствовали и представници Центра за стручно образовање: Срђан Обрадовић, координатор у Одјељењу за истраживање и развој квалификација, Јелена Кнежевић, Милена Драговић и Милош Тривић, самостални савјетници И за истраживање и развој квалификација.