Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU „PODRŠKA PRIVREDE U RAZVOJU NOVIH KVALIFIKACIJA POTREBNIH TRŽIŠTU RADA IZ SEKTORA HUMANISTIKA I UMJETNOST“

ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU „PODRŠKA PRIVREDE U RAZVOJU NOVIH KVALIFIKACIJA POTREBNIH TRŽIŠTU RADA IZ SEKTORA HUMANISTIKA I UMJETNOST“
Datum objave: 11.10.2018 14:36 | Autor: Magdalena Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


08.10.2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, sa početkom u 10h održan je okrugli sto na temu „Podrška privrede u razvoju novih kvalifikacija potrebnih tržištu rada iz sektora Humanistika i umjetnost“.


U skladu sa svojim nadležnostima i procedurom, Centar za stručno obrazovanje će u narednom periodu nastaviti izradu modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa koji će se realizovati u srednjem stručnom obrazovanju. U tom cilju, je i organizovan okrugli sto na kojem se diskutovalo o tome na kojim standardima zanimanja bi se mogao zasnivati obrazovni program Muzički izvođač i utvrdile druge kvalifikacije iz oblasti Muzičke umjetnosti shodno potrebama tržišta rada.

Prisutne je na početku održavanja okruglog stola pozdravila Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.
Moderator na ovom okruglom stolu je bio Dušan Bošković, samostalni savjetnik I za istraživanje i razvoj kvalifikacija, koji je kratkom prezentacijom upoznao prisutne sa zakonskim okvirom za razvoj kvalifikacija, dokumentima na kojima se bazira razvoj kvalifikacija, kao i procedurom izrade dokumenata za razvoj kvalifikacija, savjetodavnim tijelima i nivoima u stručnom obrazovanju. Nakon toga, učesnici okruglog stola su razmijenili mišljenja o stanju ove oblasti na tržištu rada, kao i o mogućim ključnim poslovima i aktivnostima koji mogu biti dio standarda zanimanja.
Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici: Ministarstva prosvjete, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Privredne komore, JU Muzički centar Crne Gore, JU Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“ Kotor, JU Muzička škola Tivat, JU Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ Podgorica, JU Umjetnička škola osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente „Andre Navara“ Podgorica i JU Kulturno-informativni centar „Budo Tomović“ Podgorica. Učesnici okruglog stola su izrazili želju da u narednom periodu učestvuju u izradi standarda zanimanja iz ove oblasti, koji predstavlja prvi dokument u razvoju kvalifikacija, a sumirani prijedlozi će se dalje analizirati i razrađivati. Takođe, okruglom stolu je prisustvovala i Jelena Knežević, samostalni savjetnik I za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.