Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

>

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ „ПОДРШКА ПРИВРЕДЕ У РАЗВОЈУ НОВИХ КВАЛИФИКАЦИЈА ПОТРЕБНИХ ТРЖИШТУ РАДА ИЗ СЕКТОРА ХУМАНИСТИКА И УМЈЕТНОСТ“

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ „ПОДРШКА ПРИВРЕДЕ У РАЗВОЈУ НОВИХ КВАЛИФИКАЦИЈА ПОТРЕБНИХ ТРЖИШТУ РАДА ИЗ СЕКТОРА ХУМАНИСТИКА И УМЈЕТНОСТ“
Датум објаве: 11.10.2018 14:36 | Аутор: Магдалена Јовановић

Испис Штампај страницу


08.10.2018. године, у просторијама Центра за стручно образовање, са почетком у 10х одржан је округли сто на тему „Подршка привреде у развоју нових квалификација потребних тржишту рада из сектора Хуманистика и умјетност“.


У складу са својим надлежностима и процедуром, Центар за стручно образовање ће у наредном периоду наставити израду модуларизованих и кредитно вреднованих образовних програма који ће се реализовати у средњем стручном образовању. У том циљу, је и организован округли сто на којем се дискутовало о томе на којим стандардима занимања би се могао заснивати образовни програм Музички извођач и утврдиле друге квалификације из области Музичке умјетности сходно потребама тржишта рада.

Присутне је на почетку одржавања округлог стола поздравила Сандра Бркановић, руководилац Одјељења за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање.
Модератор на овом округлом столу је био Душан Бошковић, самостални савјетник И за истраживање и развој квалификација, који је кратком презентацијом упознао присутне са законским оквиром за развој квалификација, документима на којима се базира развој квалификација, као и процедуром израде докумената за развој квалификација, савјетодавним тијелима и нивоима у стручном образовању. Након тога, учесници округлог стола су размијенили мишљења о стању ове области на тржишту рада, као и о могућим кључним пословима и активностима који могу бити дио стандарда занимања.
Округлом столу су присуствовали представници: Министарства просвјете, Завода за запошљавање Црне Горе, Привредне коморе, ЈУ Музички центар Црне Горе, ЈУ Школа за основно и средње музичко образовање „Вида Матјан“ Котор, ЈУ Музичка школа Тиват, ЈУ Умјетничка школа за музику и балет „Васа Павић“ Подгорица, ЈУ Умјетничка школа основног и средњег музичког образовања за таленте „Андре Навара“ Подгорица и ЈУ Културно-информативни центар „Будо Томовић“ Подгорица. Учесници округлог стола су изразили жељу да у наредном периоду учествују у изради стандарда занимања из ове области, који представља први документ у развоју квалификација, а сумирани приједлози ће се даље анализирати и разрађивати. Такође, округлом столу је присуствовала и Јелена Кнежевић, самостални савјетник И за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање.