Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA I SAVJETOVANJE NASTAVNIKA ZA REALIZACIJU NOVIH MODULARIZOVANIH OBRAZOVNIH PROGRAMA

ODRŽANA OBUKA I SAVJETOVANJE NASTAVNIKA ZA REALIZACIJU NOVIH MODULARIZOVANIH OBRAZOVNIH PROGRAMA
Datum objave: 11.10.2018 14:56 | Autor: Magdalena Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


Centar za stručno obrazovanje je 11.10.2018. godine, organizovao osmočasovnu obuku nastavnika koji realizuju obavezne i/ili izborne stručne module u I i II razredu u školskoj 2018/2019. godini u okviru novih modularizovanih obrazovnih programa. U isto vrijeme, u saradnji sa kolegama iz Zavoda za školstvo, Centar za stručno obrazovanje je organizovao i dvočasovno savjetovanje za grupu nastavnika koji realizuju opšteobrazovne predmete. Obuci i savjetovanju su prisustvovali nastavnici iz srednjih stručnih škola u kojima se realizuju programi, i to iz: Budve, Kolašina, Nikšića, Podgorice i Šavnika.
Prisutne je na početku održavanja obuke pozdravila Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.
Nastavnicima je predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni programi koji su usvojeni u prethodnom periodu.
U toku obuke nastavnicima su predstavljeni novi obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi, koju će nastavnici koristiti od ove školske godine.
Nastavnici su u toku radionice kroz vježbe imali priliku da popune pomenute obrasce, da ih prezentuju i da kroz diskusiju sa predavačima otklone pojedine nejasnoće u vezi planiranja nastave i ocjenjivanja ishoda učenja.
Savjetnica u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija, u Centru za stručno obrazovanje, Marina Braletić-Taljanović je predstavila uvodnu prezentaciju i bila moderator tokom obuke, a nastavnici - treneri koji su prezentovali uputstva za sve faze obuke i pomagali nastavnicima dok su radili vježbe po grupama su bili: Slavica Jovanović i Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice.
Koordinator u Centru za stručno obrazovanje, Srđan Obradović, predstavio je uvodnu prezentaciju nastavnicima opšteobrazovnih predmeta i upoznao ih sa procedurama izrade obrazovnih programa, konceptom modularizovane nastave zasnovane na ishodima učenja, kao i značajem zajedničkog planiranja u školama.
Nastavnica – trener, Milanka Knežević je nastavnicima opšteobrazovnih predmeta objasnila način evidantiranja nastavnog časa i ocjenjivanja u novoj Odjeljenjskoj knjizi, nakon čega je odgovarala na sva pitanja i nedoumice koje su se odnosile na novine u Odjeljenjskoj knjizi.
Obuci su prisustvovali i predstavnici Centra za stručno obrazovanje i Zavoda za školstvo: Dušan Pejović, Milena Dragović i Miloš Trivić, samostalni savjetnici I za istraživanje i razvoj kvalifikacija, kao i Jasmina Đorđević, savjetnica u Zavodu za školstvo.


Magdalena JovanovićMagdalena Jovanović