Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA ZA REALIZACIJU NOVIH MODULARIZOVANIH OBRAZOVNIH PROGRAMA

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA ZA REALIZACIJU NOVIH MODULARIZOVANIH OBRAZOVNIH PROGRAMA
Datum objave: 12.10.2018 14:07 | Autor: Magdalena Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


Centar za stručno obrazovanje je 12.10.2018. godine, organizovao osmočasovnu obuku nastavnika koji realizuju obavezne i/ili izborne stručne module u I i II razredu u školskoj 2018/2019. godini u okviru novih modularizovanih obrazovnih programa. Obuci su prisustvovali nastavnici iz srednjih stručnih škola u kojima se realizuju programi, i to iz: Budve, Ulcinja, Bara, Cetinja i Rožaja.
Nastavnicima je predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni programi koji su usvojeni u prethodnom periodu.
U toku obuke nastavnicima su predstavljeni novi obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi, koju će nastavnici koristiti od ove školske godine.
Nastavnici su u toku radionice kroz vježbe imali priliku da popune pomenute obrasce, da ih prezentuju i da kroz diskusiju sa predavačima otklone pojedine nejasnoće u vezi planiranja nastave i ocjenjivanja ishoda učenja.
Savjetnik u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija, u Centru za stručno obrazovanje, Dušan Pejović je predstavio uvodnu prezentaciju i bio moderator tokom obuke, a nastavnici - treneri koji su prezentovali uputstva za sve faze obuke i pomagali nastavnicima dok su radili vježbe po grupama su bili: Slavica Jovanović i Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice i Alen Šabanović iz JU Srednja elektro ekonomska škola iz Bijelog Polja.
Obuci su prisustvovali i predstavnici Centra za stručno obrazovanje: Srđan Obradović, koordinator u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija, Jadranka Radunović i Marina Braletić-Taljanović, samostalne savjetnice I za istraživanje i razvoj kvalifikacija.