Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽAN DRUGI OKRUGLI STO NA TEMU „PODRŠKA PRIVREDE U RAZVOJU NOVIH KVALIFIKACIJA POTREBNIH TRŽIŠTU RADA IZ SEKTORA HUMANISTIKA I UMJETNOST“

ODRŽAN DRUGI OKRUGLI STO NA TEMU „PODRŠKA PRIVREDE U RAZVOJU NOVIH KVALIFIKACIJA POTREBNIH TRŽIŠTU RADA IZ SEKTORA HUMANISTIKA I UMJETNOST“
Datum objave: 24.10.2018 12:36 | Autor: Magdalena Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


22.11.2018. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, sa početkom u 10h održan je drugi okrugli sto na temu „Podrška privrede u razvoju novih kvalifikacija potrebnih tržištu rada iz sektora Humanistika i umjetnost“.

U skladu sa svojim nadležnostima i procedurom, Centar za stručno obrazovanje će u narednom periodu nastaviti izradu modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa koji će se realizovati u srednjem stručnom obrazovanju. U tom cilju, je i organizovan okrugli sto na kojem se diskutovalo o tome na kojim standardima zanimanja bi se mogao zasnivati obrazovni program Muzički saradnik i utvrdile druge kvalifikacije iz oblasti Muzičke umjetnosti shodno potrebama tržišta rada.
Moderator na ovom okruglom stolu je bio Dušan Bošković, samostalni savjetnik I za istraživanje i razvoj kvalifikacija, koji je kratkom prezentacijom upoznao prisutne sa zakonskim okvirom za razvoj kvalifikacija, dokumentima na kojima se bazira razvoj kvalifikacija, kao i procedurom izrade dokumenata za razvoj kvalifikacija, savjetodavnim tijelima i nivoima u stručnom obrazovanju.
Nakon tročasovne diskusije konstatovalo se da će se obrazovni program Muzički saradnik moći zasnivati na 5 kvalifikacija različitog nivoa složenosti, a da će se konačna odluka o nazivu i nivou složenosti donijeti na radnim grupama.
Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici: Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, JU Muzički centar Crne Gore, JU Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“ Kotor, JU Muzička škola Tivat, JU Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ Podgorica, JU Umjetnička škola osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente „Andre Navara“ Podgorica, JU Kulturno-informativni centar „Budo Tomović“ Podgorica i JU Centar za kulturu „Nikola Đurković“ Kotor.
Takođe, okruglom stolu je prisustvovala i Jelena Knežević, samostalni savjetnik I za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje.