Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME MUZIČKI IZVOĐAČ I MUZIČKI SARADNIK ZA PLANIRANJE VASPITNO-OBRAZOVNOG RADA

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME MUZIČKI IZVOĐAČ I MUZIČKI SARADNIK ZA PLANIRANJE VASPITNO-OBRAZOVNOG RADA
Datum objave: 03.09.2019 10:27 | Autor: Dušan Bošković

Ispis Štampaj stranicu


Dušan Bošković

U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je od 28. do 30.08.2019. godine, u prostorijama Ministarstva prosvjete u Podgorici, organizovao obuku nastavnika koji će od školske 2019/2020. godine, realizovati modularizovane obrazovne programe Muzički saradnik i Muzički izvođač.

Trodnevnoj obuci je prisustvovalo oko 80 nastavnika iz JU Muzička škola iz Tivta, JU Muzička škola „Vida Matjan“ iz Kotora, JU Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ iz Podgorice, JU Umjetnička škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje za talente „Andre Navara“ iz Podgorice i JU Muzička škola „Dara Čokorilo“ iz Nikšića, koji će od naredne školske godine realizovati stručne i izborne module.

Nastavnicima je predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni program koji su usvojeni u prethodnom periodu.

U toku obuke nastavnicima su predstavljeni novi obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi, koju će nastavnici koristiti od ove školske godine.

Nastavnici su u toku radionice kroz vježbe imali priliku da popune pomenute obrasce, da ih prezentuju i da kroz diskusiju sa predavačima otklone pojedine nejasnoće u vezi planiranja nastave i ocjenjivanja ishoda učenja.

Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija, Dušan Bošković, Jelena Knežević i Marina Braletić, savjetnici u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje su predstavili uvodne prezentacije i bili moderatori tokom obuke, a nastavnik - trener koji je prezentovao uputstva za sve faze obuke i pomagao nastavnicima dok su radili vježbe po grupama bila je: Slavica Jovanović iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“.