Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME GASTRONOM, KUVAR, RESTORATER, KONOBAR, PRODAVAČ I FRIZER

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANE OBRAZOVNE PROGRAME GASTRONOM, KUVAR, RESTORATER, KONOBAR, PRODAVAČ I FRIZER
Datum objave: 10.09.2019 14:10 | Autor: Jelena Knežević

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je 04.09.2019. godine, u svojim prostorijama u Podgorici, organizovao obuku nastavnika koji će od školske 2019/2020. godine, realizovati modularizovane obrazovne programe Gastronom, Kuvar, Restorater, Konobar, Prodavač i Frizer.

Obuci je prisustvovalo 18 nastavnika iz JU Srednja mješovita škola „Bratstvo-Jedinstvo“ Ulcinj, JU Srednja mješovita škola „25. Maj“ Tuzi, JU Srednja stručna škola Pljevlja, JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ Podgorica, JU Srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić“ Herceg Novi i JU Srednja stručna škola „Vuksan Đukić“ Mojkovac koji će od naredne školske godine realizovati stručne i izborne module.

Nastavnicima je predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni program koji su usvojeni u prethodnom periodu.

U toku obuke nastavnicima su predstavljeni novi obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi, koju će nastavnici koristiti od ove školske godine.

Nastavnici su u toku radionice kroz vježbe imali priliku da popune pomenute obrasce, da ih prezentuju i da kroz diskusiju sa predavačima otklone pojedine nejasnoće u vezi planiranja nastave i ocjenjivanja ishoda učenja.

Dušan Bošković, samostalni savjetnik u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje je predstavio uvodnu prezentaciju, a nastavnici - treneri koji su prezentovali uputstva za sve faze obuke i pomagali nastavnicima dok su radili vježbe po grupama su bili: Slavica Jovanović i Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice i Alen Šabanović iz JU Srednja elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja.

Obuci je prisustvovala predstavnica Centra za stručno obrazovanje Jelena Knežević, samostalni savjetnik u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija.